Nota de informare asupra activitatii de transplant de celule stem hematopoietice în perioada pandemiei cu COVID-19

Având în vedere dezvoltarea și dinamica pandemiei cu SARS-CoV-2 ( prescurtat și COVID-19), precum și a tuturor reglementarilor privind acordarea serviciilor medicale.

Având în vedere recomandarile EBMT (European Society for Blood and Marrow Transplantation) pentru coronavirus COVID-19 din data de 16/03/2020

Avand in vedere adresa ANT cu nr. 876 din data de. 20 03 2020.

Va aducem la cunostiinta urmatoarele:

Recomandarile EBMT pentru pacienți sunt urmatoarele:

  1. Pacientii transplantati isi vor limita riscul de expunere la persoanele infectate cat de mult posibil si vor acorda mare atentie igienizarii mainilor si utilizarii produselor sanitare cu alcool.
  2. Pacientii transplantati isi vor limita deplasarile conform recomandarilor nationale.
  3. In caz de diagnosticare cu COVID-19 la pacienti fara simptome nu se recomanda initierea terapiei medicamentoase. La pacientii cu simptome de tract respirator se recomanda inrolarea intr-un studiu clinic daca este posibil.
  4. Conform ECDC recomandarea generala pentru pacientii propusi pentru transplant, infectati cu COVID-19 este de a fi amanati minim 3 luni . Deoarece acest lucru nu este intotdeauna posibil, datorita riscului crescut de progresie a bolii hematologice se recomanda urmatoarele:
  • pacientii cu risc mic  vor fi amanati cu 3 luni iar
  • pacientii infectati cu risc crescut , vor efectua transplant, dupa ce vor fi asimptomatici si vor avea 3 PCR negative la minim o saptamana distanta.
  1. Pacientii ce locuiesc in zonele de risc inalt se vor izola la domiciliu cu 14 zile inainte de conditionare. Toti pacientii vor fi testati inainte de inceperea conditionarii indiferent daca prezinta simptomatologie de tract respirator superior sau nu.
  2. Daca pacientul intra in contact cu o persoana diagnosticata cu COVID-19 toate procedurile legate de transplant (mobilizare periferica, aspirat medular, conditionare) vor fi efectuate dupa minim 14, preferabil 21 zile de la ultimul contact. Pacientul va fi atent monitorizat pentru semne de COVID-19, si preluat doar cei cu confirmare PCR negativ.
  3. Daca pacientul vine dintr-o zona de risc inalt sau a intrat in contact cu o persoana ce a calatorit intr-o zona de risc inalt pentru COVID-19 conform autoritatilor nationale, ECDC sau WHO, toate procedurile legate de transplant vor fi efectuate dupa 14, preferabil 21 zile de la ultimul contact.

Recomandarile EBMT pentru donatori sunt urmatoarele:

Desi SARS-CoV si MERS-CoV au fost detectate in sange, nu au fost raportate, pana in acest moment, cazuri de transmitere prin intermediul produselor de sange sau produselor celulare.

In situatia COVID-19 nu avem date in acest sens la aceasta ora !

  1. Daca donatorul este diagnosticat cu COVID-19, acesta va fi exclus de la donare. In acest moment nu exista recomandari clare privind eligibilitatea ulterioara a donatorului confirmat, dar in cazul in care donarea este urgenta, acesta poate fi luat in considerare dupa o perioada de minim 3 luni .
  2. Daca donatorul a intrat in contact cu o persoana diagnosticata cu COVID-19, acesta va fi exclus de la donare pentru o perioada de minim 28 de zile si va fi atent monitorizat pentru prezenta semnelor si simptomelor de COVID-19.
  3. Daca efectuarea transplantului  este urgenta si donatorul este complet sanatos si nu exista alte alternative de donare, se pot recolta celule stem, avand in vedere balanta risc-beneficiu, daca reglementarile de carantinare din tara respectiva le permit. In aceasta situatie se recomanda ca pacientul primitor sa fie informat si sa semneze un consimtamant, el fiind expus la acest virus.
  4. Daca donatorul vine dintr-o zona de risc inalt pentru COVID-19 sau a fost in contact cu o persoana din zonele respective, donatorul va fi exclus de la donare pentru minim 28 de zile.
  5. Donatorii vor avea o igiena sporita cu 28 de zile inainte de donare si vor evita spatiile aglomerate si intalniri cu grupuri de persoane.

Privind aceste recomandari internationale si cunoscand toate aspectele organizarii unei proceduri de transplant de celule stem va trimitem recomandarile noastre privind activitatea de transplant al celulelor stem pentru următoarea perioada:

  1. Inainte de a demara orice procedura de transplant de celule stem hematopoietice (mobilizare de celule stem, recolta de maduva osoasa, regim de conditionare și transplant propriu-zis) trebuie ca echipele de transplant să se asigure ca procedura poate fi efectuata în condiții care sa nu pună viața pacientului și a donatorului în pericol.
  2. Ca urmare a situatiei, accesul la un donator de celule stem hematopoietice poate fi restrictionat (ex -infectarea donatorului, probleme logistice ale centrului de recoltare donator,  un sistem medical suprasolicitat sau restrictii in ceea ce priveste traversarea granitelor internationale) – de aceea, pentru pacientii cu risc scazut, se recomanda amanarea transplantului. Valabil atat pentru auto cat si pentru allo transplant.
  3. Pacientii considerati risc inalt, se vor izola la domiciliu cu 14 zile inainte de orice procedura de transplant de celule stem hematopoietice (mobilizare de celule stem, recolta de maduva osoasa, regim de conditionare și transplant propriu-zis). Toti pacientii vor fi testati inainte de inceperea conditionarii indiferent daca prezinta simptomatologie de tract respirator superior sau nu.
  4. Daca pacientul intra in contact cu o persoana diagnosticata cu COVID-19 toate procedurile legate de transplant (mobilizare periferica, aspirat medular, conditionare) vor fi efectuate dupa minim 14, preferabil 21 zile de la ultimul contact. Pacientul va fi atent monitorizat pentru semne de COVID-19, si preluat doar cu confirmare PCR negativ.
  5. Dat fiind ca tranzitarea produselor de celule stem hematopoietice peste diferite granițe este legata de reglementarile fiecarui stat în parte, așa-numitele „culoare verzi” încă sunt în faza de proiect, echipele de transplant trebuie să se asigure ca vor avea produse de celule stem necesare pentru pacienții lor înainte ca pacientul să fie pregătit prin chimio și radioterapie. În acest sens se va tine legătura cu Registrul Național al donatorilor voluntari de celule stem hematopoietice ca să se asigure livrarea produsului celular necesar
  6. Nota speciala de atentie _ asigurarea suportului transfuzional. Centrele de Transfuzii, și-au redus activitatea din lipsa donatorilor, si lipsa produselor sangvine labile pune in pericol procedura de transplant

In funcție de dinamica si acumularea de noi date privitoare la evoluția pandemiei cu SARS-CoV-2 aceste recomandări vor fi actualizate/modificate

Societatea Romana de Transplant Medular,
Prof Dr Alina Daniela Tanase